Tartışma RAM ve SSD Fiyatları Neden Uçtu? 2026 Bellek Krizi ve Beklentiler

Discord
aloneanqel1453
Mevcut Bakiye
455 ₺
Arkadaşlar selamlar,

Son zamanlarda e-ticaret sitelerinde veya teknoloji mağazalarında RAM ve SSD fiyatlarına dikkat ettiniz mi? Eğer sistem toplamayı veya mevcut bilgisayarınızı yükseltmeyi düşünüyorsanız, fiyatların geçen aya göre neredeyse ikiye katlandığını fark etmişsinizdir.

Konuyu açmadan önce biraz yerli ve yabancı kaynakları araştırdım. Şubat 2026 itibarıyla yaşadığımız bu durumun "kur farkı"ndan öte, küresel bir "Bellek Arz Krizi" olduğu söyleniyor. İşin aslı sandığımızdan daha derin.

📊 Neden Bu Kadar Zamlandı? İşte Raporlar:

TrendForce ve DRAMeXchange gibi küresel analiz şirketlerinin raporlarına göre krizin ana sebepleri şunlar:

1. 🤖 Yapay Zeka (AI) Çılgınlığı:
    Samsung ve SK Hynix gibi dev üreticiler, şu an üretim kapasitelerinin çok büyük bir kısmını Yapay Zeka sunucuları için hayati önem taşıyan HBM (High Bandwidth Memory) üretimine kaydırmış durumda. Bu çipler çok daha kârlı olduğu için bizim kullandığımız standart DDR5 ve SSD (NAND) üretimi ikinci plana atıldı.
  2. 📉 Arz Kısıntısı:
    Üreticiler kârlılığı artırmak için bilinçli olarak son kullanıcıya yönelik bellek üretimini kıstı. Piyasada şu an ciddi bir stok sıkıntısı (shortage) var.
  3. 📈 Korkutan Rakamlar:
    2026'nın ilk çeyreğinde (Q1) DRAM (RAM) sözleşme fiyatlarının küresel çapta %90-95 oranında, NAND (SSD) fiyatlarının ise %55-60 oranında arttığı raporlanıyor.

Sonuç ve Yorumum

Özetle; veri merkezleri ve yapay zeka şirketleri bellekleri havada kaparken, biz son kullanıcılara kalan kısıtlı stoklar zamlı fiyattan geliyor. Analistler bu durumun 2026 yılı boyunca devam edebileceğini söylüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yakın zamanda parça almayı düşünen var mıydı, planları ertelediniz mi yoksa "daha da artmadan alayım" mı diyorsunuz?

Yorumlarınızı bekliyorum. 👇

Örnek aşağıda kendi aldığım bir parça

Screenshot_20260205_124528~2.jpg

Screenshot_20260205_124524.jpg

Son düzenleme:
2 3 yılda bir böyle saçma sapan bir kaosun içine son kullanıcıları sokuyorlar. Kripto çıktı ekran kartları, yapay zeka çıktı bellekler. İlginç gerçekten.

2,112Konular
3,010Mesajlar
552Kullanıcılar
BraulotelliSon üye
Geri